Vakantiehuizen

Een vakantiehuis is een perfecte manier om te ontspannen na een drukke werkweek of om voor langere tijd als vakantieverblijf te dienen tijdens jouw pensioenjaren. Bij het kiezen van een vakantiehuis heb je verschillende mogelijkheden: op het platteland, aan het strand, in de bergen of aan een meer. Daarnaast is het huren van een vakantiehuis natuurlijk een mogelijkheid. Dit kan ook gemakkelijk online, bijvoorbeeld via dit overzicht voor vakantiehuizen beschikbaar door Nederland en heel Europa. Maar het kopen van een eigen vakantiehuis wordt ook steeds populairder. Op dit laatste onderwerp zullen we hier verder ingaan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vakantiehuis?

Wij hebben de belangrijkste factoren van het kopen van een vakantiehuis voor je op een rij gezet.

Bereken jouw budget

Voordat je op zoek gaat naar een vakantiehuis, moet je een budget opstellen. Je zou kunnen dromen van een huis met een zwembad en zes slaapkamers, maar het valt misschien niet binnen je prijsklasse, vooral als je rekening moet houden met onverwachte kosten of uitgaven zoals het kopen van nieuw meubilair. Blijf bij het kijken naar huizen die binnen jouw budget vallen om jouw zoekopdracht te verfijnen.

Weeg de voor en nadelen af

Zelfs als je het besluit hebt genomen om een vakantiehuis te kopen, is het nog steeds een goed idee om de positieve en negatieve punten te overwegen. Sommige pluspunten zouden zeker zijn:

Een voordeel van het kopen van een vakantiehuis is dat het een investering is. Net als jouw primaire woning zal een vakantiehuis hopelijk en waarschijnlijk in waarde stijgen. Vooral in populaire gebieden in de buurt van stranden of bergen, kun je je vakantiehuis misschien voor aanzienlijk meer verkopen dan waarvoor je het hebt gekocht.
Een voorbeeld van een nadeel zou kunnen zijn dat je ook een ander huis moet onderhouden en beveiligen. Hoe lang staat jouw vakantiehuis leeg? Met de huidige technologie kun je waarschijnlijk camera's en bewakingsapparatuur installeren om jouw zorgen weg te nemen. Maar het is nooit zonder risico. 

Verhuur je het huis als je er niet bent?

De verschillende websites en apps voor het delen van huizen hebben het huren van je huis voor een weekend of een week gemakkelijker dan ooit gemaakt. Het huren van jouw vakantiehuis wanneer je het niet gebruikt, kan de eigendomskosten compenseren en kan een lucratieve vorm van passief inkomen zijn. Maar let op, er zijn veel verschillende factoren die meespelen wanneer je ervoor kiest om jouw woning te verhuren. Zorg ervoor dat je ze allemaal doorneemt voordat je een beslissing neemt.

Vergeet de onderhoudskosten en bijkomende kosten niet!

Het bezitten van een vakantiehuis is ook duur - en het is niet alleen de prijs van de aankoop van het huis die je zal kosten. Nutsvoorzieningen, onroerendgoedbelasting, speciale verzekeringen, zwembad- en gazononderhoud en schoonmaakdiensten zijn andere uitgaven die je in jouw budget moet opnemen als je een vakantiehuis hebt. Ook kun je onverwachte kosten tegenkomen. 
Alle woningen hebben onderhoud nodig en kopers onderschatten vaak de kosten van het onderhoud van een huis, vooral als het gaat om dak werkzaamheden, buitenverf en andere soortgelijke vervelende langetermijnprojecten, maar het is belangrijk om daar ook rekening mee te houden in jouw spaarplan.

Uw advertentie hier?
Blog artikelen